Äntligen har jag fått en större hårddisk till datorn av min chef. Jag har med mig sata-adapter och clonezilla på en usb för att klona min gamla hårddisk till den nya. Det första jag upptäcker är att adaptern inte passar…..såklart! sata och mSata är ju helt olika. Eftersom jag jobbar med datorer är jag helt införstådd med att det kommer att uppstå olika problem som ska lösas. Jag beslutar att göra en spegling av min gamla hårddisk och köra system restore, så jag kör Windows eget “create a system repair disc”…..

restore

…såklart! Jag har ju ingen cd-brännare. Jag kollar upp hur man gör en recovery för en usb och hittar et tutorial som INTE går igenom hur man kommer åt Windows allra heligaste filer….. Access Denied ! ….Access Denied !…….

Till slut lyckas jag lösa problemet och kopierar filerna dit dom ska. När system kopian(speglingen) är färdig efter ca 1,5 tim ,stänger jag av datorn och tar fram alla mina verktyg. Nu börjar det roliga 🙂 …. trodde jag ….Självklart så ska Toshiba ha en alldeles egen skruv i mitten av datorn, så att bara deras tekniker kan skruva isär den.

01c39d1b5ac91374c0e9700bb376ff9ce56e43c5fe

Ingen stans bland mina skruvmejslar hittar jag en mejsel som funkar.

En kär vän till mig som är snickare har visat hur man löser såna här problem med en borr, men tyvärr är det uteslutet i detta fall. Men jag satt en stund och funderade om det inte ändå skulle kunna funka på något sätt. Men som i andra liknande situationer jag har befunnit mig i, så finns det bara en sak att göra. Tillverka ett eget verktyg! Nu vart min Dremel min bästa vän!

0124ad9112c36c8284cc636d358af260bb8723036b

Och diamant borrarna jag köpte i Japan för 20 år sen kändes som en mycket bra investering 🙂

Efter lite hantverks skicklighet och en skrämd katt, så hade jag äntligen min mejsel. Min mission kunde fortsätta.

Eftersom batteriet sitter integrerat och verkade krångligt att plocka bort, beslutade jag mig att ändå jobba med ett strömförande moderkort (inte ok enligt A+ certifieringen) . Lite action ska väl den här gamla 2barns mamman ändå ha 🙂

013db4ce3520f985b2eb6c5705d83c179b213bfc14

Att få bort ssd kortet var inga problem. Jag byter till det nya och skruvar ihop hela datorn med alla dess skruvar och ingen blir över till min förvåning.

Jag stoppar i recovery usb’n och startar datorn…..

01483e15f5f42bf914666106c56e561ef980f154e4

 

…………..

Nu börjar tålamodet tryta….Usb’n fungerar inte……och jag har ingen annan dator att felsöka eller göra om den på….

Det är bara att skruva upp datorn igen och byta tillbaka till den gamla ssd disken.

Efter en tids googlande och slutligen ha hittat en vettig tutorial , får jag göra om hela “recovery disk” proceduren ,och gör som jag borde ha gjort den första gången….-Att provköra usb-stickan!

Efter procedur: skruva isär -Byta till nya disken- skruva ihop, så får jag äntligen recovery programmet att att fungera.

01c980a6060fa5a5cfe283fc3142de90f4d4bc7c9a

……En timmas nervöst stirrande på skärmen…….Windows startar om………och jag expanderar c: partitionen till max (eftersom kopian är mindre än den nya partitionen), sedan funkar allt som det ska och jag har en dubbelt så stor hårddisk 🙂

 

 

 

 

 

Förhoppningsvis kommer jag ihåg att testköra usb’n till nästa gång 🙂